Elinvoimaisuus Työhyvinvointi Urasuunnittelu

Mukavuusalue

On mielenkiintoista, miten voimme kasvaa ja muuttua toden teolla vasta, kun olemme valmiit tuntemaan hieman epämukavuutta. Mukavuusalue on nimetty hieman harhaanjohtavasti, sillä siellä olo ei missään nimessä tarkoita aina mukavia tuntemuksia. Mukavuusalueen kupla sisältää itse asiassa kaikki meille tutut tilanteet, niin hyvät kuin huonotkin.

Mukavuusalueen siitä tekee kuitenkin se, että olemme täysin tottuneet kaikkeen, mitä siellä tapahtuu. Ja jokainenhan tietää, miten vaikeaa totuttuja tapoja on lähteä muuttamaan. Haastavan tästä tekee kuitenkin se, ettemme voi elää ja kasvaa aidosti, jos pidämme tiukasti kiinni kaikesta tutusta ja turvallisesta.

Epämukavuusalueelle siirtyminen koetaan usein todella isona asiana ja sitä se usein ajatuksen tasolla onkin. Käytännössä kyse voi kuitenkin olla todella pienistä valinnoista. Tutkimuksetkin osoittavat, että kehittävintä on siirtyä ainoastaan neljän prosentin verran mukavuusalueen ulkopuolelle. Mikäli otamme tätä isomman harppauksen, ahdistumme, luovutamme, emmekä halua välttämättä enää kokeillakaan uudestaan mitään näin kamalaa.

Mukavuusalue vain on niin kovin vangitseva. Vaikka meistä tuntuisi siellä sietämättömältä ja valittaisimme kaikesta, mitä meille tapahtuu, saatamme silti pysyä tällä niin sanotulla mukavuusalueellamme pelkojen takia. Siitä on vain jotenkin muodostunut meille tapa, josta emme osaa irrottaa. Elämänilomme saattaa kuitenkin vuosien saatossa hiipua ja jossain kohtaa huomaamme elämän lipuneen kuin ohitse, ellemme tee muutosta.

Kaiken muutoksen, kehityksen ja ihan yleensäkin elämisen kannalta onkin siis välttämätöntä poistua aina silloin tällöin tältä omalta mukavuusalueelta. Mutta miksi? Tässä olisi luvassa kymmenen syytä, joiden vuoksi oman mukavuusalueensa vaikutusvaltaa elämässä kannattaa pohtia:

Astuessamme epämukavuusalueelle, löydämme usein itsestämme potentiaalia, josta emme tienneet. Niin kliseiseltä kuin tämä tuntuukin, on se täysin totta.

Usein muutumme myös joustavammiksi, kun näemme ja teemme asioita oman mukavuusalueemme ulkopuolella.

Itseluottamus kokee yleensä aina nosteen, kun saavutamme jotain, mitä aiemmin olemme pelänneet. Huomaamme, että kyse olikin vain siitä, ettemme yrittäneet.

Pelot toisensa jälkeen karisevat pois epämukavuusalueella käymisen myötä. Pelko nimittäin luo noidankehäänsä, sillä kun pelkäämme, emme yritä ja pysymme paikoillamme.

Siirtyessämme pois mukavuusalueelta, elämä tuntuu paljon jännittävämmältä. Se, että uskallamme, luo tuntua seikkailusta.

Luovuus ja älykkyys kasvavat kuin huomaamatta tässä samalla, sillä rutiineista luopuminen harjoittaa älykkyyttämme lihaksen lailla ja luovuus pääsee samalla valloilleen.

Elämänhalu kasvaa usein, kun löydämme elämälle enemmän merkitystä ja kiinnostuksenkohteita.

Ihmissuhteet kehittyvät paremmiksi, kun suhteemme itseemme paranee. Konfliktit eivät tunnu niin suurilta ja haluamme nähdä kaikissa hyvää ennemmin kuin etsiä huonoja puolia.

Nykyinen hetki tuntuu voimakkaammin, kun siirrymme epämukavuusalueelle. Siellä miellä ei nimittäin ole aikaa miettiä kuin tätä hetkeä, tässä ja nyt.

Epämukavuusalueelta poistuessamme tulemme myös lähes aina itsenäisemmiksi. Se luo varmuutta omaan itseemme ja vapaus arvona tuntuu suuremmin.

Jos sinusta juuri nyt tuntuu, että elät mukavuusalueella, mutta kaikki ei silti ole, kuten haluaisit olevan, niin tee jotain, edes joku ihan todella pieni juttu. Nuku eri puolella sänkyä. Syö poikkeava aamupala. Kävele takaperin. Hengitä pallean kautta. Tutustu uuteen ihmiseen. Kokeile uutta reseptiä. Ihan mitä vain, mikä ei kuulu tapoihisi ja olet jo askeleen edempänä.

Kaikkea ei tarvitse, eikä pidäkään muuttaa kerralla. Pieniä askelia, yksi kerrallaan, niin kuin opettelemme kävelemäänkin. Ei odoteta itseltämme sen enempää kuin muiltakaan. Nautitaan, mutta käväistään säännöllisesti epämukavuusalueella, sillä parhaat jutut tapahtuvat yleensä siellä.

Hyvää viikonloppua! <3

Osallistu keskusteluun